Blagdanskim uređenjem doma do još boljeg raspoloženja

Blagdansko uređenje doma stvar je o kojoj polako morate početi razmišljati. Znate i sami da božićno-novogodišnje razdoblje stigne tako brzo, da se ne stignete niti osvrnuti.

Podsjetimo se što je bit predstojećih blagdana. Je li prosinac mjesec koji želimo pamtiti isključivo prema tome koliko smo novca potrošili zbog komercijalizacije blagdana, ili ga želimo pamtiti po lijepim stvarima? Ljudsko se društvo pitanjem materijalizma u božićno vrijeme bavi već dugo pa je tako i Charles Dickens sredinom 19. stoljeća napisao priču, koja će postati simbolom zagovaranja moralnosti i duhovnosti, naspram suštog i krutog materijalizma. Ebenezer Scrooge postao je simbol za one koji nam blagdane pokušavaju upropastiti svojim ponašanjem i idejama. Ali ne dajmo se!

Samo zamislite; na poslu vam je bilo stresno. Vani je hladno, a u javnom prijevozu gužva i vrućina. Jedva se dovlačite do stana.  No, stigli ste u svoje utočište. Ulazite, čeka vas sretna obitelj. Zapuhne vas miris svježe kuhanog ručka ili večere. Osvrćete se po stanu, koji je uređen u duhu Božića. Sretni ste. Smiješak vam se razvlači licem.

Blagdansko uređenje doma upravo je odigralo veliku ulogu u vašem sretnom trenutku. Uređenje doma važno je uvijek, ali nekako nam najviše znači baš u te dane, krajem prosinca. Sitnice koje nas podsjećaju na duh blagdana, na važnost obitelji, na duhovnu ljepotu dana koje proživljavamo.

Blagdansko uređenje doma nije samo okićeno drvce, iako ono obično jest u središtu naše pozornosti. Riječ je i o raznoraznim sitnicama – raznobojnim lampicama, naljepnicama za zidove, božićnim ukrasima… Kreativniji među nama možda će na zid staviti isprintan neki prigodni natpis, ili pak poster nekog božićnog filma. Ako se odlučite za nešto dugotrajnije, zimski prizor isprintan na platnu mogao bi biti odličan izbor, bilo da je riječ o nekoj prirodnoj idili ili pak ulicama nekog grada obavijenim snježnim velom.