Uređenje zidova s tapetama izuzetno je atraktivan način uljepšavanja vašeg doma

Uređenje zidova s tapetama, vjerovali ili ne, prisutno je već najmanje pet stoljeća. Europljani su s ovom praksom započeli tamo negdje u 17. i 18. stoljeću, kad su engleski i francuski plemići koji nisu bili toliko bogati, koristili ovakav način uređenja umjesto tada, među elitom, popularnih tapiserija. Te tapete uglavnom su prikazivale prizore slične onima na tapiserijama, uglavnom prizore iz života, poput lova, vjenčanja ili pogrebne povorke. Kad je država shvatila da se na tome nešto može i zaraditi, u Engleskoj u u 18. i 19. stoljeću počeli naplaćivati i porez na tapete.

FOTO TAPETE ZA ZIDOVE

Uređenje zidova s tapetama bilo je vrlo popularno i u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, a većina nas imala ih je prilike vidjeti u domovima svojih djedova i baka. Kada je većina ljudi ‘prešla’ na uobičajeno bojanje zidova, nismo ni zamišljali da tapete spremaju svoj velik povratak. Koji se ubrzo i dogodio, nakon jednog kraćeg razdoblja uspavanosti.

fototapete

Danas je uređenje zidova s tapetama izuzetno atraktivan način uljepšavanja vašeg doma. Tapete nikad nisu bile povoljnije, a prizori koje možete ‘staviti’ na svoje zidove nikad raznolikiji. Želite foto tapetu koja prikazuje ulicu nekog velegrada, kako biste se uvijek osjećali kao da ste promatrač urbanog kaosa? Ili ste ljubitelj prirode koji si pomoću tapete želi dočarati boravak u mirnom kutku svijeta, u kojem se čuje samo cvrkut ptica i žubor vode, a opuštanje je ‘na najjače’?

foto tapete

Osim foto tapeta, u ponudi su i klasične tapete s različitim uzorcima. Oni mogu biti, primjerice, geometrijski, zatim teksture poput drveta ili kamena itd. Ovakve su tapete osobito popularne među ljubiteljima retro stila uređenja interijera jer uzorak koji im se sviđa donosi taj vintage štih kojem streme.

foto tapete

Tapete možete montirati i sami, ali uvijek je preporučljivije potražiti pomoć stručnjaka

foto-tapete-6