Tapete za sobu mogu biti središnji dio vašeg unutarnjeg uređenja ili zaokružiti već lijepo uređenu sobu

Tapete za sobu posljednjih se godina u velikom stilu vraćaju na scenu. Odnosno, u vaš dom. Razlog tome je, između ostalog, gotovo pa neograničen broj motiva koje na taj način mogu ukrašavati vašu spavaću, gostinjsku ili dnevnu sobu.

Jeste li znali da su se prve tapete počele izrađivati još u 16. stoljeću? Veliki uzlet u Europi, osobito u Engleskoj i Francuskoj, dobile su tijekom renesanse kad su manje bogati plemići, koji si nisu mogli priuštiti raskošne tapiserije na zidovima, počeli na njih stavljati tapete.Zanimljivo, Englezi koji su ih imali na zidovima su u 18. i 19. stoljeću, u razdoblju od više od 120 godina, plaćali porez na tapete. Tapete su u to vrijeme uglavnom prikazivale prizore iz života. Tako poznata kineska tapeta iz 18. stoljeća, koja je ručno oslikana, prikazuje pogrebnu povorku. Jedna francuska tapeta iz 19. stoljeća ocrtava život domicilnog stanovništva pacifičkih otoka.

Tapete za sobu danas se mogu pronaći u mnoštvu raznoraznih kategorija – od impresivnih planinskih, morskih ili šumskih pejzaža, preko raznih tekstura (drveta, cigle, kamena…), modernih i apstraktnih oblika, cvjetnih motiva, likova iz dječjih crtanih filmova za vaše najmlađe pa sve do impresivnih 3d tapeta koje u vašu sobu unose novu dimenziju.

Tapete za sobu, ovisno o motivu kojeg prikazuju i načinu na koji je prikazan, mogu biti središnji dio vašeg unutarnjeg uređenja ili pak dodana vrijednost već lijepo uređenoj sobi koja je na najbolji način zaokružuje. Iako su se nekad gotovo pod obavezno lijepile na sve zidove, danas to više nije slučaj. Mudrim promišljanjem sami ćete odlučiti hoćete li staviti tapetu na jedan zid ili njih više. Nekad je manje više, a nekad će vam tapete jednostavno izvrsno odgovarati u cijeloj prostoriji.

Tapete za sobu nisu se slučajno na velika vrata vratila u naše živote i domove – kvaliteta i dobra ideja nikad ne zastarijevaju.